Iseloomutest 16.11.2014

Posted on 16.11.2014 by M in EAKT, Igasugust, Tulemused, Üritused, Võistluste tulemused

Pühapäeval, 16. novembril, korraldas EAKT Nõmme loodusmajas mitteametliku iseloomutesti. Iseloomutesti eeskirja prototüüp on koostatud Saksamaa austraalia karjakoerte klubi testi eeskujul. Testil osales 9 erineva vanusesega austraalia karjakoera ning nende käitumist jälgiti viies erinevas olukorras. Koerte käitumist hindas EKL atesteeritud koertekoolitaja Merlin Kanter, kes on Volhardi kutsikatestiga testinud ka kolme austraalia karjakoerte pesakonda Eestis.

Testi esimeseks elemendiks oli koeraga mängimine. Omanik ning koer pidid aktiivselt mängima ning pärast mängu ei tohtinud omanik 1 minuti jooksul koerale tähelepanu pöörata, vaid pidi rahulikult paigal seisma. Kõik koerad hakkasid võõras kohas mängima, kuid kohtunik tõi välja, et suurem osa omanikest võiks koertega mängimist veel õppida. Mängu katkestamisel rahunesid koerad kiiresti.

IMG_5002

Teine testi element hõlmas kahte inimest, kes jalutavast koerast seljatagant kiirel sammul möödusid, seejärel ümber pöörasid ning omanikuga vestlema tulid. Osad koerad suhtusid möödujatesse ükskõikselt, teised huviga. Vestelemise ajal lubasid koerad end katsuda ning jäid enamasti rahulikuks.

IMG_5209

Kolmandana hinnati jalutava koera reaktsiooni tugevale helile. Selleks visati maha kividega täidetud kanister. Kõik koerad taastusid koheselt, suurem osa ei teinud heliärritist välja.

Neljanda testiosana mõjutas kohtunik koeri füüsiliselt nende külje vastu nõjatudes. Kõik koerad üritasid olukorda vältida, otsides asendustegevusi või eest ära minnes. Osad koerad loobusid varsti vältimisest ja olid valmis ennast vajadusel kaitsma.

IMG_5270

Viiendaks elemendiks oli kinniseotud koerast möödumine. Kõik koerad näitasid üles elutervet huvi teise koera vastu.

IMG_5171

Pärast kõikide osalejate sooritusi koguneti tuppa ning sooja joogi ja pitsade kõrvale rääkis kohtunik eraldi igast sooritusest ning andis omapoolseid soovitusi, mida tähele panna konkreetse koera käitumises. Kõik üheksa osalenud koera läbisid iseloomutesti ja said kommentaaridega ja tulemusega diplomi.

Meie omalt poolt täname kohtunikku ja kõiki testil osalenud koeri!

 

Pildid:
IMG_5177

Comments are closed.

  • MTÜ Eesti Austraalia Karjakoerte Tõuühing

    tel: +372 55639249
    e-post: info@austraaliakarjakoer.ee
    Aadress: Ravila tn 3b Tallinn 11621
    reg. nr. 80352701
    Swedbank EE922200221056801304

  • Erinäituse sponsorid

  • EKL liige

    vera

  • Leia meid ka siit!

    vera